Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Julkaistu 10.02.2025

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat ja grillikioskit, ilmoittavat kirjallisesti aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaan. Lihan alkuperämaalla tarkoitetaan eläimen kasvatusmaata. Asetuksen voimassaoloa on jatkettu 30.4.2029 saakka.

Alkuperämerkkivaatimus mahdollistaa tietoisten valintojen tekemisen

Tieto lihan alkuperämaasta tulee olla saatavilla kirjallisesti ennen ostopäätöksen tekoa esimerkiksi ruokalistassa, esiteessä, taulussa tai sähköisesti. Asetuksen noudattamista valvotaan kunnan elintarvikevalvonnan viranomaisten toimesta osana Oiva-valvontaa.

Vaatimus lihan alkuperämaan ilmoittamisesta koskee naudan, sian, lampaan, vuohen ja siipikarjan lihaa sekä aterian ainesosana käytettyä tuoretta jauhelihaa (jauhelihan suolapitoisuus alle 1 %). Asetuksen ulkopuolelle jäävät aterian raaka-aineena käytetyt raakaliha- tai lihavalmisteet (kuten raa’at jauhelihapihvit, jotka maustetaan ja paistetaan ravintolassa) sekä poron, riistan ja hevosen liha.

Vaikka osa lihasta jää asetuksen ulkopuolelle, tarjoilupaikkoja kannustetaan kuitenkin ilmoittamaan myös näiden alkuperämaa kuluttajalle. Alkuperämaan ilmoittaminen kaikkien lihatuotteiden kohdalla helpottaa sekä ravintolaa että kuluttajaa. Tarjoilupaikoissa alkuperämaan ilmoittamista ei tarvitse pohtia tapauskohtaisesti, kun se tehdään aina. Tällöin säästetään myös kuluttajaa hämmennykseltä.

Hyvää Suomesta -merkki on helppo tapa viestiä raaka-aineen kotimaisuudesta

Kuluttajat tuntevat Hyvää Suomesta -merkin hyvin ja siksi se on helppo ja nopea tapa tunnistaa suomalainen ruoka. Merkki kertoo, että liha on sellaisenaan tai osana muita elintarvikkeita aina 100% suomalaista.

Jos aterian ainesosana käytetyn lihan pakkauksessa on suomalaisesta alkuperästä kertova vapaaehtoinen Hyvää Suomesta -merkki, voi lihan alkuperän tarjoilupaikassa kertoa Hyvää Suomesta -merkillä.

Merkin avulla tiedon alkuperästä voi antaa esimerkiksi ruokalistassa, taulussa tai sähköisesti verkkosivulla. Käytettäessä Hyvää Suomesta -merkkiä tulee kertoa minkä lihalajin suomalaisuuteen merkillä viitataan. Koska Hyvää Suomesta -merkki on valmistaja- ja tuotekohtainen, on suositeltavaa merkin käytön yhteydessä kertoa tuotteen valmistaja.

Lisää tietoa merkin käytöstä ravintoloissa löydät Ruokatiedon sivuilta.

Lisää tietoa asetuksesta: Lihan alkuperämaamerkinnät tarjoilupaikoissa – Ruokavirasto

» Takaisin uutisiin