Lihantuotanto säilyi lähes edellisvuoden tasolla vuonna 2018
Julkaistu 28.02.2019
Vuonna 2018 lihaa tuotettiin Suomessa reilu 393 miljoonaa kiloa, prosentin vähemmän kuin vuonna 2017, kertoo Luonnonvarakeskus Luke. Naudan- ja siipikarjanlihantuotanto kasvoi ja sianlihantuotanto laski.
Sianlihantuotanto väheni seitsemän prosenttia edellisvuodesta ja oli vajaa 169 miljoonaa kiloa. Tuotanto oli ennätyksellisen alhainen, sillä viime vuotta vähemmän sianlihaa on tuotettu viimeksi vuonna 1995. Sikatilojen määrä väheni noin seitsemän prosenttia ja lihaa tuotettiin noin 1000 tilalla. Lihasikojen keskimääräinen ruhopaino nousi 91 kiloon.
Naudanlihantuotanto kasvoi prosentin ja sitä tuotettiin 87 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Hiehojen teurastusmäärät lisääntyivät ja sonnien teurastusmäärät vähenivät. Keskimääräiset ruhopainot kasvoivat edellisvuodesta.
Siipikarjanlihantuotannon kasvu jatkui edelleen ja tuotanto kohosi reiluun 135 miljoonaan kiloon. Broilerinlihan tuotanto kasvoi viisi prosenttia ja kalkkunanlihan tuotanto vajaa kaksi prosenttia.
Luomulihaa tuotettiin vajaa neljä miljoonaa kiloa, noin prosentti koko lihantuotannosta. Valtaosa, yli 70 prosenttia luomulihasta oli nautaa.
Lähde: Luonnonvarakeskus Luken tiedote 28.2.2019