Liha maistuu edelleen suomalaisille
Julkaistu 10.01.2017
Lihan syönti Suomessa on pysynyt vakaana. Suurin osa, 93 prosenttia suomalaisista syö lihaa. Tärkeimmät syyt lihan käyttöön ovat hyvä maku, ravitsevuus ja terveellisyys. Lihan käyttöä puoltaa myös monipuolinen ruokavalio ja helppous.
Lokakuussa 2016 tehdyn tutkimuksen perusteella 93 prosenttia suomalaisista syö lihaa ja 7 prosenttia ei syö lihaa missään muodossa. Tutkimuksen toteutti KantarTNS Lihatiedotuksen toimeksiannosta. Lihaa syömättömien määrä on hieman kasvanut, sillä vuonna 2015 luku oli 6 prosenttia. Toisaalta myös päivittäin tai lähes päivittäin lihaa syövien määrä on lisääntynyt, kertoo Riitta Stirkkinen Lihatiedotuksesta. Päivittäin tai lähes päivittäin lihaa ilmoitti syövänsä 44 prosenttia suomalaisista. Vuotta aiemmin määrä oli 41 prosenttia.
Eri ikäryhmistä lihaa syömättömiä oli eniten 15-24 -vuotiaiden joukossa, heistä 16 prosenttia ei syö lihaa missään muodossa. Lihan syönnin useus lisääntyy iän lisääntyessä: 25-34 -vuotiaista 7 prosenttia, 35-44 -vuotiaista 8 prosenttia ja 45-54 -vuotiaista 4 prosenttia ei syö lihaa. Yli 55-vuotiaista enää 3 prosenttia ei syö lainkaan lihaa.
Lihan syönnin useus 2016-2008
Lähde: Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2016-2008
Hyvä maku tärkeää entistä useammalle
Lihan hyvä maku on entistä useammalle tärkein syy lihan käyttöön. Lihaa syövistä 45 prosenttia syö lihaa juuri maun takia. Vuotta aiemmin luku oli 39 prosenttia. Ravitsevuus, erityisesti lihan proteiini sekä monipuolinen ruokavalio ovat tärkeimpiä syitä lihan käyttöön noin joka viidennelle. Joka kymmenes arvostaa helppoutta. Yleisimmät syyt lihan jättämiselle pois ruokavaliosta ovat eettisiä tai ympäristöön ja terveyteen liittyvät syitä sekä kasvissyönti.
Suomalaiset söivät lihaa vuonna 2015 noin 79 kiloa henkeä kohden luullisena lihana. Vuoden 2016 kulutuksen ennustetaan olevan samaa tasoa tai kasvavan hieman. Kasvu tulee lähinnä broilerin kulutuksen kasvusta
Lähde:
Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2016, KantarTNS, Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. Tutkimus tehtiin 21.-25.10.2016 ja siihen vastasi 1009 yli 15-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on +/- 3 prosenttia.
Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567