Lihantuotanto ja -kulutus Euroopassa

 

Lihantuotanto ja -kulutus Euroopassa

Lihantuotanto Euroopassa

Lihantuotantoluvut ovat bruttotuotantolukuja. EU-14 -maissa lihaa tuotettiin vuonna 2021 yhteensä 34 330 miljoonaa kiloa. EU-13 maiden yhteenlaskettu tuotantomäärä oli 8 509 mijoonaa kiloa. EU-27 maissa lihan kokonaistuotanto oli  46 027 miljoonaa kiloa. (Eurostat, 2021)

USA:ssa lihaa tuotettiin yhteensä 44 830 miljoonaa kiloa ja Brasiliassa 27 810 miljoonaa kiloa vuonna 2019.

Lähteet: Elintarviketalous-julkaistu 2016-2020, TNS Kantar Agri Oy, kuvaajat: Eurostat 

 

Huom! Vuodesta 2020 eteenpäin EU28 on EU27 ja EU15 on EU14 Iso-Britannian eroamisen takia.

Euroopan maiden lihantuotantolukuja on koottu myös Luonnonvarakeskus Luken Ruokafaktaa-sivustolle.

Lihankulutus Euroopassa

Lihan kulutusluvut ilmoitetaan kaikissa maissa luullisena lihana eli ns. ruholihana. Syötävän lihan osuus saadaan, kun luullisesta lihasta poistetaan luiden osuus, keskimäärin 20 %. Kun vielä vähennetään kypsennyshävikki, joka on 10-30 % tuotteesta riippuen, syödyn lihan määrä on noin 50 % luullisen lihan määrästä.

Lihankulutus EU-maissa 2021, kg/hlö luullista lihaa yht.

Lihankulutus Euroopassa

*= Vuoden 2020 tieto 1) Kantar TNS Agri Oy  2) Luxemburgin tiedot sisältyvät Belgian lukuun

Lähde: Kantar TNS Agri Oy

Lihankulutus EU-maissa 2014-2021, kg/hlö luullista lihaa yht.

*= Vuoden 2020 tieto 1) Kantar TNS Agri Oy  2) Luxemburgin tiedot sisältyvät Belgian lukuun

EU 28-maiden lihalajikohtainen kulutus vuosina 2015-2019 on koottu pdf-tiedostoon.

Lähteet: Suomen Gallup Elintarviketieto / Kantar TNS Agri Oy:n Elintarviketalous-julkaisut 2013-2021 / Eurostat, AMI, MEG ja Kantar TNS Agri Oy