Teurastuksen sivutuotteet
Teurastuksessa syntyy elintarvikkeiden lisäksi erilaisia sivutuotteita. Sivutuotteet hyödynnetään muun muassa lääke-, kosmetiikka-, biopolttoaine- ja eläinrehutuotannossa. Ainoastaan ruoansulatuskanavan sisältö kompostoidaan. Niin sanottua teurasjätettä teurastuksen yhteydessä ei synny.
Sivutuotteet luokitellaan kolmeen luokkaan niiden ihmisille ja eläimille aiheuttaman tautiriskin perustella. Suurin riski on luokan 1 sivutuotteilla, kuten naudan pää ja selkäranka ja ne hävitetään. Luokan 2 sivutuotteet, esimerkiksi ruuansulatuskanavan sisältö kompostoidaan. Luokan 3. sivutuotteita käytetään muun muassa turkiseläinten rehujen raaka-aineeksi.
Lisätietoja: Ruokavirasto, TSE-riskimateriaali ja sivutuotteet.
Elopaino = elävän eläimen paino
Elävän naudan painosta eli elopainosta noin 46 % hyödynnetään ihmisravinnoksi eli elintarvikkeiksi. Siasta hyödynnetään 58 % ja broilerista 65 %. Loppuosa ruhosta hyödynnetään muussa tuotannossa. Rasvaa käytetään esimerkiksi biopolttoaineissa ja vuotia auto- ja huonekaluteollisuudessa.
Esimerkkejä ruhon hyödyntämisestä elintarvikkeiksi ja sivutuotteiksi % elopainosta
Lähde: Ruoka-Suomi -teemaryhmän julkaisu 1/2012
|
SIKA, elopaino 96 kg |
Elintarvikkeet; 58 % |
liha; 55 % |
maksa, munuaiset, sydän, kieli; 3 % |
|
Luokan 1 sivutuotteet |
- |
Luokan 2 sivutuotteet; |
ruoansulatuskanavan (maha ja suoli) sisältö; |
Luokan 3 sivutuotteet; |
nahka, luut, keuhkot, henkitorvi; 19 % - lemmikki- ja |
veri; 4 % - käsittelylaitokseen |
|
rasva; 9 % - rasvateollisuuteen |
|
NAUTA, elopaino 668 kg |
Elintarvikkeet; 46 % |
liha; 46 % |
maksa, munuaiset, sydän, kieli; 1,5 % |
|
Luokan 1 sivutuotteet; |
pää ja selkäranka - käsittelylaitokseen |
Luokan 2 sivutuotteet; |
ruoansulatuskanavan ja suolen sisältö; 19 % - kompostiin |
Luokan 3 sivutuotteet; |
nahka; 6 % nahkateollisuuteen |
luut, keuhkot, kurkkutorvi, mahat, suolet tyhjennettynä; 12 % |
|
rasva; 4 % - rasvateollisuuteen |
|
veri, sorkat, utareet; 10 % - käsittelylaitokseen |
BROILERI
Laskennallinen elopaino on 2,3 kg ja siitä elintarvikkeeksi käytetään 65 % ja eläinravinnoksi 35 %, lähinnä turkiseläinten rehuksi.
Ruhopaino vaihtelee eläinlajeittain
Sialla ruhopainoon lasketaan mukaan pää ja sorkat, jolloin ruhopaino on noin 80 % eläimenpainosta eli ns. elopainosta. Naudalla ja lampaalla päitä ja sorkkia ei lasketa mukaan ruhopainoon, ja niillä ruhopaino on noin 60 % elopainosta.
Sivutuotteita koskevia säännöksiä on mm. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1069/2009 ja sen täytäntöönpanosta annetussa komission asetuksessa (EU) N:o 142/2011. Sivutuoteasetuksen soveltamisala on laaja. Se kattaa sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden keräilyn, kuljetuksen, käsittelyn, markkinoille saattamisen ja hävittämisen. Asetusta sovelletaan myös sivutuotteiden tuontiin, vientiin ja kauttakuljetukseen.