Vitamiineja lihasta

B12 -vitamiini

Normaali kehitys, hermoston toiminta ja punasolujen muodostuminen edellyttävät riittävää B12 -vitamiinin saantia. Luonnostaan B12-vitamiinia on eläinperäisissä ruoissa. Liha ja maksa yhdessä kananmunan, maitovalmisteiden ja kalan kanssa ovat tärkeimmät B-12 vitamiinin lähteet.

B12-vitamiinin puutoksen oireita ovat muun muassa anemia, lihasheikkous ja puutuminen sekä kognitiiviset toiminnan häiriöt.

Riittävä saanti on 4 μg/vrk.

Muut B -vitamiinit

B12 -vitamiinin lisäksi lihasta saadaan, muita b -ryhmän vitamiineja, tiamiinia, riboflaviinia, niasiinia, B6 -vitamiinia ja folaattia.

Näillä vitamiineilla on omat tehtävänsä elimistössä ja se osallistuvat muun muassa esimerkiksi punasolujen muodostamiseen, ernergia-aineenvaihduntaan sekä solujen antioksidanttipuolustukseen.

A-Vitamiini

A -vitamiinia tarvitaan näköaistimuksen syntyyn, sikiön normaaliin kehitykseen, immuunivasteeseen sekä epiteelikudosten ylläpitoon.

A -vitamiinia saadaan muun muassa lihasta, maksasta ja kananmunasta. 

A-vitamiinin puute ja liikasaanti voivat kumpikin aiheuttaa terveyshaittoja. Puutos heikentää vastustuskykyä ja voi aiheuttaa monenlaisia muita oireita. Se on kuitenkin harvinainen teollistuneissa maissa. Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, myös sen pitkittynyt liikasaanti voi aiheuttaa monenlaisia oireita. A-vitamiini varastoituu maksaan, jonka takia sitä on maksaruoissa runsaasti. 

Ruokavalion monipuolisuus takaa takaa ravintoaineiden sopivan saannin.

Lisätietoa:

Ravitsemussuositukset 2024

Ruokavirasto

Terveyskirjasto