Lihan yhteys sairauksien synnyssä
Suolistosyövät
Tutkimusten mukaan runsaan punaisen lihan ja prosessoidun lihan käytön on todettu lisäävän riskiä sairastua suolistosyöpiin, erityisesti paksusuolen syöpään. Viitteitä on myös punaisen lihan ja lihavalmisteiden yhteydestä muun ruoansulatuskanavan syöpiin.
Punainen liha on naudan-, sian-, lampaan- ja hevosenlihaa. Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihavalmisteita, kuten lihaleikkeleet, makkarat, nakit ja pekoni.
Mikä punaisessa lihassa ja lihavalmisteissa lisää riskiä?
Punaisen lihan terveysriski muodostuu monella tavalla ja osaan niistä voi vaikuttaa itse esimerkiksi kypsentämällä liha oikein. Kun lihaa kuumentaa kovassa lämmössä, syntyy syöpää aiheuttavia heterosyklisiä amiineja ja polyaromaattisia hiilivetyjä eli ns. PAH-yhdisteitä, jotka ovat syöpävaarallisia aineita. Lihaa ei siksi pidä savustaa, paistaa, käristää tai grillata mustaksi. PAH-yhdisteitä syntyy myös muun ruoan kuumentamisessa kovassa lämmössä.
Punaisessa lihassa on paljon hemirautaa, joka saattaa edesauttaa soluvaurioita aiheuttavien happiradikaalien muodostumista ja kasvattaa siten syöpäriskiä. Lihavalmisteissa käytetään säilöntäaineena natriumnitriittiä, mikä voi lisätä suolistossa syöpää edistävien N-nitrosoyhdisteiden muodostumista elimistössä.
Vaikka runsaan punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutuksen ja tiettyjen syöpien riskin välillä on selvä yhteys, on myös mahdollista, että liha syrjäyttää ruokavaliossa jotakin muuta, joka on terveellisempää.
Korkeintaan 350 grammaa kypsää punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan syömään lihaa kohtuullisesti. Punaisen lihan ja lihavalmisteiden viikoittaiseksi käyttömääräksi suositellaan enintään 350 g viikossa kypsänä lihana. Määrän tulisi sisältää mahdollisimman vähän prosessoitua lihaa ja lihan tulisi olla mahdollisimman vähärasvaista (alle 10 % rasvaa).
Kohtuullisesti, harkiten ja monipuolisesti
Vanhat ohjeet, monipuolisuus, kohtuullisuus ja harkitsevuus syömisessä pätevät myös syövän ehkäisyssä. Kokonaisuus päivittäisissä valinnoissa on tärkeintä. Kohtuullinen, suosituksen mukainen määrä lihaa sopii monipuoliseen ruokavalioon, sillä liha on esimerkiksi erinomainen proteiinin ja raudan lähde. Lisäksi siitä saadaan B12-vitamiinia, jota saa vain eläinkunnantuotteista.
Suomalaisissa lihayrityksissä seurataan ravitsemustutkimuksia ja uusiin tutkimustuloksiin suhtaudutaan vakavasti. Yritykset ovat mukana tukemassa väestön terveyttä ja hyvinvointia. Kansalliset ravitsemussuositukset, ravitsemussitoumukset ja kuluttajien terveyden yleinen huomioiminen ohjaavat vahvasti yritysten tuotekehitystä lähes kaikissa tuotekategorioissa.