Proteiinia lihasta

Elimistö tarvitsee proteiinia

Kasvu, kudosten ylläpito, uusiutuminen ja lisääntyminen edellyttävät riittävää energiansaantia ja siksi energiaravintoaineet, joihin myös proteiinit kuuluvat, ovat ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Proteiinin suositeltava saanti kokonaisenergian tarpeesta on 10-20 %.

Elimistössä proteiinien tehtävät liittyvät rakenteiden muodostamiseen, liikkeiden tuottamiseen, aineiden kuljetukseen ja varastointiin sekä erilaisten toimintojen säätelyyn. Niitä tarvitaan kudosten kehittymiseen ja kasvuun, uusien solujen muodostumiseen ja vanhojen uusiutumiseen. Proteiinit osallistuvat myös aineenvaihdunnan säätelyyn, muodostavat entsyymejä ja hormoneja, kuljettavat veressä rasva-aineita ja pitävä luustoa kunnossa.

Välttämättömien aminohappojen lähde

Ravinnon proteiinit toimivat aminohappojen lähteenä. Proteiinit koostuvat kahdestakymmenestä aminohaposta, joista yhdeksän on välttämätöntä saada ravinnosta. Kun proteiinin saanti on suositusten mukaisella tasolla, turvataan riittävä välttämättömien aminohappojen saanti.

Lihasta saadaan ravitsemuksellisesti laadukasta proteiinia

Lihasta saadaan ravitsemuksellisesti laadukasta proteiinia, sillä se sisältää oikeassa suhteessa kaikkia välttämättömiä aminohappoja.

Lihassa on proteiinia 13-21 % lihalaadusta riippuen. Normaalipainoinen, kohtalaisesti liikuntaa harrastava aikuinen saa puolet päivittäisestä proteiinitarpeestaan syömällä esimerkiksi 150 g broilerifileetä tai naudanlihapihvin.

Lisätietoa:

Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset (2024). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL. Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024.pdf 

Voutilainen, E., Feese, R. & Mutanen, M. (2021). Ruoan sisältämät aineet. Teoksessa Ravitsemustiede. Duodecim.